Ljudböcker för barn ökar kraftigt

ljudbocker-barn-2

Ljudböcker för barn är en marknad som ökat snabbt de senaste åren. Hela ljudboksmarknaden är i starkt ökande trend och givetvis följer även barnböcker i ljudboksform med.

SR skriver att utbudet har ökat markant de senaste åren, till exempel kan man enligt Svenska Förläggareföreningen se att man 2013 endast gav ut 32 stycken barnböcker i strömmande form, år 2017 var det istället hela 429 stycken.

De tre största streamingtjänsterna för ljudböcker; BookBeat, Nextory & Storytel har också utökat sitt utbud kraftigt.

Men ljudböcker kan inte riktigt jämföras med att läsa en riktigt bok säger litteraturforskaren Anezka Kuzmicova. Det är två olika aktiviteter som inte riktigt kan jämföras – men de kan komplettera varandra på ett bra sätt.

Ljudböcker kan vara ett komplement till att läsa en bok, de flesta ljudboktjänster har både e-bok och ljudboksversioner av samma böcker och man kan ofta byta mellan de två olika versionerna. Perfekt om man vill lyssna en kväll och läsa själv en annan.

Enligt artikeln hos SR har dock ljudböckerna inte ersatt läsandet, Myndigheten för kulturanalys säger att ungefär hälften av alla i årskurs 5 har lyssnat på en bok senaste året jämfört med över 90% som har läst en bok.

Då utbudet skiljer sig åt kan du här jämföra utbudet av barnböcker i ljudboksform.

Källa: Sverigesradio